Voor studenten

Ben jij student diergeneeskunde aan de Universiteit Gent en op ben je op zoek naar wat praktijkervaring? Hou je van lammetjes, paarden of koeien maar weet je er eigenlijk niet zo veel over? Ben je niet bang om vuil te worden, je handen uit de mouwen te steken en hard te werken? Is het geen probleem voor jou om vroeg en/of laat te werken? Dan ben je bij GLHP aan het juiste adres!

Voor wie?

Studenten van 2de bachelor tot en met 3de master diergeneeskunde (UGent) kunnen zich inschrijven.

Het is niet mogelijk om op stage te gaan als je nog vakken van 1e bachelor volgt. Je moet minstens volledig in je 2de bachelor diergeneeskunde zitten om te kunnen inschrijven.

Het is mogelijk om 1 week van je lammer- of husbandrystage op te nemen in je oriëntatiestage als bedrijfsvoeringstage. Gelieve dit aan te duiden op het inschrijvingsformulier. Let op: De oriëntatiestage moet voor 20 april 2025 gelopen worden, hou daarmee rekening in je beschikbaarheid. De oriëntatiestage mag enkel doorgaan in de EU, dus niet in de UK.

Wees niet bang, iedereen begint bij nul! Laat je dus zeker niet afschrikken omdat je geen ervaring hebt, deze stages zijn er juist om ervaring op te doen en de veehouders geven maar al te graag hun kennis door. Ook wij voorzien verschillende mogelijkheden om je voor te bereiden op je stage (zie ‘voor stage’).

Waarom?

Het doel van onze stages is om praktijkervaring op te doen zowel op diergeneeskundig als landbouwkundig vlak. Studenten leren omgaan met landbouwhuisdieren maar ook met de veehouder en het leven op een landbouwbedrijf. Op stage leer je zelfstandig zijn en initiatief nemen. Voor sommigen ligt dit misschien buiten de comfortzone, maar de meesten ervaren dit als een deel van hun persoonlijke groei.  Indien je op stage gaat naar het buitenland krijg je de kans om een andere cultuur te leren kennen met andere gebruiken en gewoontes  en misschien een andere natuur en omgeving. Niet te missen dus!

Wat?

Over het algemeen zal je moeten samenwerken met de veehouder. Die geeft aan welke taken moeten gedaan worden en waarbij jij kan helpen. Meestal zal je je dag beginnen met het voederen van de dieren en het schoonmaken van de hokken en stallen. Dieren verplaatsen van de ene weide naar de andere of van het ene hok naar het andere behoort ook tot een van jullie taken. Jullie staan ook meestal in voor de verzorging van de lammetjes/kalfjes/veulens. Daarnaast moeten drachtige dieren ook gecontroleerd worden op naderende partus. Dit wil zeggen dat er eventueel ook nachtwerk van jullie verwacht wordt. Op de meeste schapenbedrijven zal je nachtshiften moeten lopen. Dit wil zeggen dat je een aantal keer per nacht de ooien zal moeten controleren. Ook bij de paarden en rundvee kan er nachtwerk aan te pas komen indien er een partus is. Het is dan ook de bedoeling dat jullie overnachten op de boerderij. Bij elke stageplaats is er een slaapplaats voorzien. De veehouder zal voor jullie maaltijden voorzien of als dit expliciet vermeld wordt zullen jullie zelf moeten koken.

Lammerstage

Op lammerstage staat het verlossen van schapen en de nazorg voor de lammeren en ooi centraal. Naast de algemene verzorging zoals voederen en hokken poetsen is het belangrijk dat je de ooien goed observeert en opvolgt. De veehouder zal je toestemming geven om te helpen bij het verlossen met of zonder zijn toezicht. Afhankelijk van het ras en diersoort (schaap/geit) zal je veel of weinig moeten helpen. De nazorg voor de lammetjes is ook een belangrijk deel van jullie stage. Mogelijke taken die jullie kunnen krijgen zijn: navel ontsmetten, lammeren aanzetten bij de ooi, de fles geven, oormerken aanbrengen, onthoornen, medicijnen toedienen, skinning, sondevoederen,…

Husbandrystage

Husbandrystages gaan door op melkveebedrijven en paardenstoeterijen. Hier ligt de nadruk vooral op het leren omgaan met de diersoort en het leren kennen van de werking van een veehouderij. De taken kunnen uiteenlopend zijn van koeien melken tot klauwen kappen en van opzadelen tot veulens trainen. Ook helpen bij verlossingen en insemineren kunnen enkele van de taken zijn, afhankelijk van diersoort en bedrijf. Indien de dierenarts langkomt kun je meekijken bij de drachtcontrole en assisteren bij behandelingen.

Naast deze verplichtingen is er natuurlijk ook plaats voor het knuffelen van schattige lammetjes, het lachen met de flauwe moppen van de boer, het rijden met quad of tractor en het genieten van de omgeving.

Waar?

Onze keuze aan bestemmingen is aan het uitbreiden. Naast stages in België en Nederland voorzien wij ook stages in het Verenigd Koninkrijk, Ierland Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en zelfs Ijsland.

! Voor stages in het Verenigd Koninkrijk – regio’s Wales, Noord-Ierland, Schotland, Engeland, Orkney & Shetland – heb je een internationaal paspoort nodig. 

Wanneer?

Onze lammerstages worden georganiseerd tussen februari en mei. De husbandrystages worden georganiseerd tussen februari en september. De inschrijvingen voor stages van februari tot mei 2025 zijn nu open en sluiten op 27 oktober 2024. Inschrijven kan via de volgende link: https://forms.gle/ucfzNHtbwCEJYt1V9

Voor de zomerstages volgt er een apart inschrijvingsformulier in het tweede semester.

Vóór de stage

Indien je je hebt ingeschreven zijn er nog een aantal belangrijke zaken die je moet weten voor je op stage vertrekt.

Lezing met gastspreker

Elke student die nog nooit met ons op stage is geweest moet deze lezing verplicht volgen. De basisprincipes van het verlossen van schapen worden er op een interactieve manier uitgelegd. Meer info over deze lezing vindt je op onze facebookpagina en op de website onder ‘events‘.

Medisch onderzoek

Iedere student diergeneeskunde moet vóór aanvang van de curriculaire stages en klinieken sowieso een medisch onderzoek ondergaan bij de UGent. Dit vindt meestal plaats voor je aan je 3de bachelor begint. Ook vooraleer je op lammer-of husbandrystage vertrekt moet je dit gedaan hebben. Dus 2de bachelor studenten die nog geen medisch onderzoek bij de UGent hebben gehad moeten zich hiervoor tijdig inschrijven. Ook studenten die hun bachelor in Antwerpen gedaan hebben moeten het medisch onderzoek opnieuw doen in Gent.

Tijdens de lezing in november krijgen jullie meer info over wanneer deze inschrijvingen openen.

Stageaanvraag en verzekeringen

Vooraleer jullie op stage vertrekken moeten jullie een stageaanvraag indienen op VESTA. VESTA is het stageplatform van de Faculteit Diergeneeskunde. De stageaanvraag is een overeenkomst tussen veehouder, student en onze faculteit. Het stappenplan om een stageaanvraag in te dienen op VESTA vind je hier . Indien deze goedgekeurd is, ben je dan ook via de UGent verzekerd en kunnen jullie met een gerust hart op stage vertrekken.  Dit is dezelfde verzekering als bij de curriculaire stages. Meer info over verzekeringen vind je hier.

Indien je op stage gaat naar het buitenland kun je deze site raadplegen.

Skillslab lammeren

In de maand februari organiseren wij praktijksessies voor studenten die nog geen of weinig ervaring hebben met het verlossen van schapen. Tijdens deze skillslabs leren we je hoe je een foute positionering van lammeren in de baarmoeder kan herkennen en hoe je dit oplost. Dit doen we met behulp van realistische modellen.

We krijgen elk jaar heel veel positieve reacties op deze skillslabs, studenten voelen zich veel zekerder en voelen zich helemaal klaar om te vertrekken op stage. Zelfs onze veehouders merken duidelijk verschil op bij studenten die het skillslab hebben gevolgd!

Deelname aan deze skillslab is vrijwillig. De inschrijvingen openen in januari. 

Boekje en pull

Naast de lezing en mogelijkheid tot skillslab krijgen jullie ook de kans om ons lammerboekje ‘Basics of lambing’ aan te kopen. Zoals de titel al zegt kun je hierin alle basisprincipes over het verlossen bij schapen terugvinden en nog veel meer. Het boekje is in het Engels. Je kunt er ook vakjargon in het Engels terugvinden. Jullie kunnen binnenkort de boekjes aankopen via het inschrijvingsformulier te vinden op onze facebookpagina.

Wij verkopen ook elk jaar super warme en gezellige fleece truien. Dit jaar zijn ze marble green. Meer info over de verkoop vinden jullie op onze facebookpagina.

Contact met de veehouder

Zodra we een ‘perfect match’ gevonden hebben voor jou, voorzien we je van de gegevens van de veehouder. In de meeste gevallen ga je samen met een medestudent op stage bij de veehouder, wie deze persoon is, kan je terug vinden in het schema op onze facebookpagina. Best nemen jullie zowel contact met elkaar als met de farmer op om alle praktische zaken te overlopen en natuurlijk om elkaar van te voren al een beetje te leren kennen. Schrik er niet van als een veehouder niet onmiddellijk reageert. Vaak zijn de veehouders de hele dag aan het werk en ook de bereikbaarheid is niet altijd even ideaal. Maak daarom vooraf een lijstje met vragen die je wil stellen aan je veehouder. De beller is sneller, maar een mail sturen kan natuurlijk ook altijd! Let wel op dat bellen naar landen buiten de EU vaak hogere telefoonkosten geven.

Een tip: Veel boeren reageren sneller op een Whatsapp berichtje dan op een e-mail. Voor verdere communicatie kan dit handig zijn.

Tijdens de stage

Gedurende je stagedagen is vuil worden geen uitzondering en zal je afhankelijk van de stageplaats te maken krijgen met verschillende weersomstandigheden. Zoek op voorhand de weersvoorspellingen van je bestemming op. Zorg zeker voor warme, waterdichte kledij. Een goede tip van tante Kaat:  ‘werk met laagjes, veel laagjes’. Vies worden hoort er nu eenmaal bij en een veehouderij is geen modeshow!

Veiligheid op stage

Beschermende kledij:

  • Laarzen of werkschoenen met stalen tip
  • Waterdichte broek: Ter bescherming tegen vruchtwater & chemische producten
  • Overall
  • Rectale handschoenen: Gebruik om veiligheidsredenen altijd handschoenen tijdens het verlossen (ook al is dit misschien geen gewoonte van de veehouder). Later als dierenarts zal je dit ook moeten doen ter bescherming van jezelf m.b.t. zoönosen (en ook vruchtwater kan irriterend zijn voor je huid) en ook ter bescherming van het moederdier!

Materiaal:

Let op bij het gebruik van gevaarlijke en zware materialen of motorvoertuigen. Vraag altijd om begeleiding van de veehouder. Denk ook altijd eerst aan je eigen veiligheid. Pas op voor extra kosten indien je iets stuk maakt op de farm.

Producten:

Wees altijd voorzichtig indien je gebruik maakt van chemische producten zoals ontsmettingsmiddelen. Pas ook op voor prikaccidenten bij het toedienen van medicatie. Werk altijd hygiënisch en draag handschoenen.

Communication is the key:

Ga aan het begin van je stage na bij de veehouder wat zijn gewoontes en regels zijn. Vraag altijd hulp indien je niet zeker bent van een handeling!

CONTACTEER BIJ PROBLEMEN OF ONGELUKKEN METEEN JE REGIOVERANTWOORDELIJKE VAN GLHP.

Andere benodigdheden

  • Europese ziekteverzekeringskaart voor wanneer je medische hulp nodig hebt ter plaatse
  • Warme kledij: handschoenen (waterbestendig), muts, sjaal, truien, thermisch ondergoed, veel sokken,…
  • Zaklamp/hoofdlamp
  • Zakmes (niet als je alleen met handbagage reist natuurlijk)
  • Evt. medisch materiaal zoals stethoscoop en thermometer
  • Persoonlijke spullen zoals medicatie, toiletgerief, handdoek, pyjama, gsm oplader, …)
  • Rugzak/brooddoos/waterfles/thermos indien de stal en velden zich niet in de buurt van het huis bevinden. Informeer hiervoor op voorhand bij de veehouder.
  • Reisstekker indien er andere stopcontacten zijn in het land van bestemming. Wil jij foto’s kunnen maken, je insta up to date houden en af en toe met moederlief bellen, dan is het aangeraden een UK-adapter mee te nemen. In sommige gevallen heeft de veehouder deze zelf, best dus even overleggen voordat je vertrekt.
  • En niet te vergeten: je “Basics of lambing” boekje natuurlijk!

Handige tips

  • Bewaar een schone broek en schone trui voor de reis terug. Kwestie van je medereizigers niet te entertainen met stallucht gedurende de terugreis.
  • Eenmaal op de veehouderij, verzamel wat strotouw in je zakken, dit komt vaak van pas!
  • Je kan in het email contact met de farmer altijd vragen of ze een wasmachine hebben die je eventueel mag gebruiken. 

Na de stage

Na de stage zal je van je regioverantwoordelijke een mailtje krijgen met de vraag hoe het is verlopen. Je zal een feedbackformulier moeten invullen met een aantal vragen over het verloop van de stage en het contact met de veehouder en GLHP. Op die manier kunnen wij alle farms evalueren en eventuele problemen opvolgen.

FAQ – frequently asked questions

  • Wat moet ik doen als er iets misgaat?

Je regioverantwoordelijke van GLHP is ten allen tijde je contactpersoon. Of het nu voor een ongeval is of een opmerking van de boer waar je je niet goed bij voelt, je kan altijd bij hen terecht. Deze persoon werkt confidentieel en zorgt voor individuele begeleiding.

De regioverantwoordelijke zal samen met jou zoeken naar een oplossing en er op deze manier proberen voor te zorgen dat je verder van je stage  kan genieten. Hier vind je onze e-mail adressen terug, maar aarzel zeker niet om ons via facebook een berichtje te sturen voor dringende hulp.

! Ga bij incidenten/ongevallen altijd langs bij een plaatselijke dokter. Zorg er dan ook voor dat je een Europese ziekteverzekeringskaart bij hebt. Doe ook onmiddellijk aangifte bij de verzekering (zie ‘stageaanvraag en verzekeringen’). Plaats hierbij stage.di@ugent.be en internatvetmed@ugent.be in cc in je mailtje. Bij noodgevallen buiten de bureeluren kan je ook altijd bellen naar PermanentieCentrum UGent.

  • Wat met lessen die ik mis?

De meeste stages gaan door van februari tot mei waardoor je stage in een lesweek kan vallen. Gelukkig worden de meeste lessen in onze studie opgenomen en kan je die achteraf bekijken. Bij sommige veehouders krijg je enkele uren per dag vrij waarin je lessen kan kijken, bij sommigen ook niet. We waarschuwen je wel: meestal zal je die uren liever gebruiken om wat slaap in te halen. Op stage leer je bij op een andere manier. Je leert zelfstandig zijn, initiatief nemen, je doet veel praktijkervaring op. Dus lessen missen is zeker geen reden om je niet in te schrijven, die kan je achteraf altijd inhalen.

  • Wat met practica/kliniek?

Voor bachelor studenten staat de practicumregeling voor het tweede semester reeds op TimeEdit. Hou hier dus zeker rekening mee in je beschikbaarheden op ons inschrijvingsformulier. Vaak is het moeilijk tot onmogelijk om van practicumgroep te wisselen.

Voor klinieken is het eerder omgekeerd. Jouw stage wordt begin november al door ons ingepland. De beschikbaarheden voor klinieken in het tweede semester moet je pas daarna opgeven. Hou dus tijdens het invullen van je beschikbaarheden van klinieken rekening met je reeds geplande lammer-of husbandrystage.

  • Hoe kom ik op de farm?

Vaak is het zo dat nadat je contact hebt opgenomen met je boer, hij/zij vaak de beste opties qua vervoer geeft. Zij weten vaak waar het dichtstbijzijnde treinstation/de dichtstbijzijnde bushalte is. Ook geven zij vaak aan welk vliegveld het dichtste bij is. Sommige boeren halen zelf hun studenten af op het vliegveld of treinstation. Dit moet je natuurlijk eerst even navragen.

  • Heb ik tijdens mijn stage vrije tijd om de omgeving te verkennen?

Dit is afhankelijk van hoe druk het is en of de boer jullie kan missen. Vragen staat je vrij, maar wees niet teleurgesteld als je een “nee” krijgt als antwoord. Als je toch de omgeving wil verkennen, kun je enkele dagen vroeger vertrekken of langer blijven en een verblijfplaats boeken.

  • Hoe ver op voorhand moet ik een vliegticket boeken?

Vliegtickets boek je uiteraard zo snel mogelijk, aangezien het vaak zo is dat hoe sneller je boekt des te gunstiger de prijzen zijn. Door de afgelopen situatie met COVID-19 is het ook wel slim om een goede annuleringsverzekering te hebben, want je weet maar nooit… Sommige studenten wachten liever met boeken tot hun stageaanvraag is goedgekeurd, al zou dat normaal geen problemen mogen geven.

  • Wat als ik vegetarisch/vegan ben?

Als je vegetarisch/vegan bent is het belangrijk dat je dit aangeeft in de Google form bij je inschrijving. We hebben namelijk een aantal boeren die rekening houden met studenten die vegetarisch/vegan zijn en hier dus hun maaltijden ook op zullen aanpassen. Als je dit tijdens je inschrijving aangeeft zullen wij hier tijdens het inroosteren ook rekening mee houden en je koppelen aan een dergelijke boer. 

  • Wat moet ik meebrengen qua handdoeken en beddengoed?

Dit spreek je het beste af met je boer. Sommige boeren zullen namelijk voorzien in handdoeken en beddengoed en andere boeren vragen je om dit zelf mee te nemen. Het is daarom ook echt noodzaak om dit soort dingen vooraf goed af te spreken met je boer! Zeker als je ver weg gaat en de farm gelegen is op een plek waar je niet zomaar nieuwe dingen kan kopen. 

  • Waar kan ik de PowerPoint van de infosessie/lezing terugvinden?

Deze kan je terug vinden op ufora onder de infosite GX00008 Stages diergeneeskunde > Vrijwillige stages > GLHP 22-23.

  • Heb je nog een andere vraag?

Stuur gerust een berichtje naar onze facebookpagina of een mailtje naar ons algemeen e-mailadres (zie contact). Indien je een regio-specifieke vraag hebt kan je een mailtje sturen naar de regioverantwoordelijke. De mailadressen vind je hier.